Orlická brána - pozvánka na festival

Žamberk | 2. 7. 2012


Pro přehrávání video souborů potřebujete mít zapnutý JavaScript a nainstalovaný Flash Player.

Tisková zpráva pořadatele: 6. ročník kulturního festivalu Orlická brána se bude konat 20. – 21. července pod otevřeným nebem, kde budou vidět hvězdy i ve dne. U Tyršovy rozhledny v Žamberku se setkají umělci, hudebníci, divadelníci, ale hlavně  děti, dospělí a spousty přátel dobré nálady a zážitků, jenž k letnímu festivalu bezpochyby patří. Bohatý páteční i sobotní program letos nově nabídne celodenní podívanou na dvě podia a tvorbu profesionálních i amatérských umělců. Uvidíte divadelní soubory, zájmové kroužky a sdružení, uslyšíte kapely a to nejen z České republiky. Minulý rok, kdy jsme si zřejmě vymodlili krásné počasí, je i letos naším velikým přáním, aby Orlická brána proběhla v suchu a aby si atmosféru festivalu užilo co nejvíc spokojených návštěvníků a  účinkujících.

Letos premiérově přesuneme páteční, tradiční část programu od divadla pod Tyršovu rozhlednu. Uslyšíte účinkující, kteří mají cosi společného. A co? Všechny frontmanky  jsou ženy. Možná Vám odkryjí nový pohled na hudební scénu. Koho uvidíme? Hiphopovou kapelu Sestry v rýmu, která vystoupí na domácí půdě. Lucie Redlová, česká zpěvačka a písničkářka, přijede se svou doprovodnou kapelou Garde. Na akordeon se doprovodí křehká písničkářka Jana Véberová a zahraje skupina CITIZEN 37 z České Třebové. Páteční den ukončíme další festivalovou novinkou – filmem na dobrou noc. Jen o pár hodin později, tedy v sobotu, se opět setkáme u Tyršovy rozhledny, kde si na své přijdou hlavně děti a mládež. Pohádková divadelní představení nás provedou sobotním dnem, přijede i Kára  komediantů, kterou přitáhne stálice naší festivalové scény, českobudějovické divadlo Kvelb Theatre. Taneční skupina Neon ze  Žamberka vás vtáhne přímo do děje choreografií a roztančí celý festival. Těšit se můžete na pražskou Vosto5 a jejich improvizační představení  Standartní kabaret, který bude premierou i dernierou zároveň, v nočních hodinách pak na divadelní automat Thetromat.

Hlavními hudebními lákadly bude jedna z nejlepších slovenských zpěvaček KATARÍNA KNECHTOVÁ (skupina Peha), držitelka titulu objev roku (1999), třikrát oceněna jako nejlepší zpěvačka roku. Známá je úvodní písní k filmu Bathory. Přijede neméně proslulá legendární hudební skupina VLTAVA, kterou založil v roce 1986 Robert Nebřenský, známý český herec, textař a kytarista. Zahraje i jedna z nejlepších kapel z blízkého regionu NIL z České Třebové a rockově vás naladí kapela CELÉ ZNOVA z Českého Brodu. Bude připraveno výborné občerstvení, stánky, výstava uměleckých prací a osvědčený dětský koutek SVČ Animo, kde se zodpovědně  postarají o vaše děti a vy se budete moci nechat dál bavit programem, který vás zajímá. Organizátoři jsou připraveni i na tak zvanou mokrou variantu. Další dobrá zpráva na konec, celý festival je za vstupné dobrovolné. Vše toto podtrhne podobu festivalu tučnou čarou a nám už jen zbývá těšit se na snad slunečný červencový víkend, kdy se všichni setkáme, pobavíme se, zatančíme si. Přivítejte  umělce, ale buďte jimi i vy sami a přijďte vytvořit správnou atmosféru a společně si užít letní kulturní festival Orlická brána 2012. Festival vznikl pod záštitou města Žamberk. Hlavním organizátorem je Městský kulturní podnik FIDIKO Žamberk. Více na www.fidiko.cz


Související videa


Komentáře